Gospodarstwo Rybackie PSTRĄG, Smażalnia 'Pod lasem'
Sygontka - zdjęcie 1 Sygontka - zdjęcie 2 Sygontka - zdjęcie 3 Sygontka - zdjęcie 4 Sygontka - zdjęcie 5 Sygontka - zdjęcie 6

Ryby wędzone

Wędzimy ryby z własnej hodowli, według starej receptury, na gorąco.

Dziś główną rolę odgrywają walory smakowe. Wędzone ryby doskonale nadają się do przyrządzenia zakąsek, sałatek, past czy musów.

Nasze oferta ryb wędzonych to:

  • pstrąg- 28,00zł/kg
  • karp tusza-35,00zł/kg
  • sandacz-64,00zł/kg
  • szczupak-54,00zł/kg
  • węgorz-140,00zł/kg
  • sum tusza - 60,00zł/kg
  • amur tusza - 35,00zł/kg
  • lin-35,00zł/kg

Wędzenie na gorąco to proces, który przebiega w trzech etapach: Etap I: przez pół godziny trwa osuszanie w temperaturze około 50 st. C. Etap II: trwa od 1 do 3 godzin i zależy od wielkości ryby. Należy podwyższyć temperaturę do około 60 st. C i co pewien czas sprawdzać, czy tłuszcz nie wytapia się zbyt intensywnie. Etap III: trwa 15-20 minut. W tym czasie temperatura powinna wynosić do 70-90 st. C.

Gorące ryby serwowane zaraz po uwędzeniu są najsmaczniejsze. Jeśli jednak chcemy zachować je na później, należy zadbać, aby dobrze przestygły w przewiewnym miejscu, po czym przechowywać je zawinięte w pergamin.

Wędzimy ryby również usługowo, na zamówienie.







Aktualności

Spacer wirtualny


Spacer wirtualny - restauracja rybna w Sygontce

Śląskie Smaki

Rączka gotuje - w restauracji rybnej w Sygontce
Oglądaj film: Rączka gotuje w Sygontce